Πώς να διαλέγετε ένα μπουκάλι ρούμι

7 11 2009

ronmatusalemΓια να γίνετε ένας σωστός δάνδης, πρέπει για αρχή, να μάθετε να κάνετε τις σωστές κινήσεις και να υπολογίζετε όλα τα δεδομένα. Για όσους σας αρέσει να πίνετε ρούμι, πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε ποιό ειναι το κατάλληλο για εσάς.

Το μυστικό σε αυτή την διαδικασία είναι να διαβάζετε σωστά την ετικέτα. Τα περισσότερα μπουκάλια ρούμι έχουν περίπου 35% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, γι’αυτό να είστε προσεκτικοί στο τί θα διαλέξετε. Κάτι σημαντικο που θα πρέπει να δείτε, είναι το αν αναφέρεται η παλαίωση: Άν γράφει «Aged x years», τότε η ηλικία παλαίωσης του είναι πιστοποιημένη. Μήν μπερδεύετε την ηλικία παλαίωσης με το όνομα του ποτού, πχ «Bacardi 8», η «Matuselem 15 Solera Blender». Αυτά τα ονόματα δεν έχουν καμία σχέση με τα χρόνια που πέρασε το ρούμι στο βαρέλι του. Πολλές χώρες παραγωγής δεν έχουν νόμους σχετικούς με την παλαίωση. Αυτές που έχουν, είναι το Puerto Rico και η Βενεζουέλα. Το πορτορικανό ρούμι πρέπει να παλιώσει στο βαρέλι του για ένα χρόνο, ένω στη Βενεζουέλα δύο. Rhum vieux, σημαίνει ότι έχει σφραγιστεί επί τρία χρόνια σε μικρά βαρέλια στην Γαλλική Πολυνησία.

Άν στην ετικέτα γράφει: «Virgin Island rum», έχει παραχθεί στο St.Croix των ΗΠΑ, ενώ το «Cuban style» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. «Estate bottled», σημαίνει πως έχει παρασκευαστεί από κάποια μεγαλη εταιρία, αλλά αυτό σπάνια έχει σημασία. «Plantation» σημαίνει ακριβώς το ίδιο, όπως και η λέξη traditional, με εξαίρεση τα γαλλικά μπουκάλια, στα οποία η λεξη traditionelle σημαίνει πως έχει φτιαχτεί από μελάσα.

Ποίος είναι ο εισαγωγέας στην Ελλάδα; Κάποιοι εισαγωγείς προσανατολίζονται στην εισαγωγή φτηνών μπουκαλιών, ενώ κάποιοι στην εισαγωγή προϊόντων ποιότητας. Ποίος έκανε την απόσταξη; Άν δεν γράφει η ετικέτα, είναι επειδή μάλλον δεν θέλουν να ξέρετε. Που εμφιαλώθηκε; Αν δεν εμφιαλώθηκε στη χώρα παραγωγής, μην έχετε πολλές απαιτήσεις από το συγκεκριμένο ρούμι.

Μικρά, αλλά πολύ βασικά πράγματα για  να ξέρετε τι καταναλώνετε. Την άλλη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τις γραβάτες σας. Καλό σαββατοκύριακο!

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: