Πολύ μπροστά!

21 11 2009

Όταν ξεκίνησα την στήλη, ήμουν σίγουρος πως κάποια στιγμή, θα είχα την χαρά να σας ανακοινώσω κάτι εξωπραγματικό. Οι εξελίξεις όχι απλά με πρόλαβαν, αλλά ξεπέρασαν όχι μόνο την δικιά μου, ποταπή φαντασία, αλλά και αυτή των πιο προχωρημένων καψοκέφαλων του προηγούμενου αιώνα, του Ασίμοφ, του Κλαρκ, του Γουέλς.

Η πασίγνωστη εταιρία επεξεργαστών Intel, μετά από το προφανές προβάδισμα της στον χώρο των πολυπύρηνων επεξεργαστών, αποφάσισε να ξεκινήσει να ρίχνει ένα σκασμό λεφτά στην ανάπτυξη εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, με τα οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα κειμένου με το μυαλό τους. Πιστεύουν δε, πως αυτός θα είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο θα ανοίγουμε τις τηλεοράσεις μας σε 10 χρόνια από τώρα.

Η προσπάθεια τους αυτή την στιγμή είναι να καταγράφουν και να αναλύσουν τα εγκεφαλικά κύματα στο ανθρώπινο μυαλό και να τα συνδέσουν με την λειτουργία υπολογιστών, ηλεκτρικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

«Προσπαθούμε να δείξουμε πως υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα εγκεφαλικά κύματα», λέει ο ερευνητής – επιστήμονας για λογαριασμό της Intel, ο Dean Pomerleau. «Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι θα ξεκινήσουν να είναι πιο ανοιχτοί στα εγκεφαλικά εμφυτεύματα. Φανταστείτε να μπορείτε να σερφάρετε στο ίντερνετ με τη δύναμη του μυαλού σας».

Ο Pomerleau δουλεύει, μαζί με άλλους επιστήμονες, πάνω στην «αποκωδικοποίηση» των ανθρώπινων σκέψεων, η οποία μέχρι τώρα έχει βασιστεί στην μαγνητική τομογραφία (fMRI), ωστε να δούν ποιές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται, όταν κάνουμε συγκεκριμένες σκέψεις. Στόχος τους είναι να φτιάξουν έναν αλγόριθμο που να δείχνει την ανταπόκριση σε κάθε λέξη που σκεφτόμαστε.

Δεν μπορώ να περιμένω να βάλω την Intel μέσα στον εγκέφαλο μου. Ειδικά αν πρέπει να κάνω αναβάθμιση κάθε 6 μήνες. Μέχρι να βαρεθώ, και να σταματήσω, να με πιάσουν τα γεράματα, και να ξεκινήσω να βάζω Ubuntu στο πανάρχαιο chipset στο μυαλό μου.


Ενέργειες

Information

Σχολιάστε